"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kur’an ve Güzellik

Kur’an-ı Kerim; edebiyatın, şiirin, söz söyleme sanatının zirvede olduğu bir topluma indirilmiştir. Arap toplumunda Hz. Muhammed’e inanmayan bazı kişiler, Kur’an’ın onun sözü olduğunu iddia etmişlerdir. Buna karşılık kutsal kitabımız onlara meydan okumuş, Kur’an’ın on suresinin, hatta bir suresinin benzerini getirmelerini istemiştir. Ancak o dönemin söz üstatları, şairler bunu yapmaktan âciz kalmışlardır. Çünkü Kur’an-ı Kerim hem lafzı hem de manası itibarıyla mucizedir. Onun, insanları kendisine hayran bırakan eşsiz güzellikte bir üslubu, anlatımı ve dili vardır.

Ayetleri arasında mükemmel bir insicam bulunmakta, içindeki tekrarlara rağmen insanlar onu okumaktan ve dinlemekten bıkmamakta, aksine zevk almaktadır. Kutsal kitabımızın bu özelliği bir ayette şöyle anlatılmaktadır: “Allah, sözün en güzelini birbiriyle uyumlu ve bıkılmadan tekrar tekrar okunan bir kitap olarak indirdi. Rablerinden korkanların, bu kitabın etkisinden tüyleri ürperir, derken hem bedenleri hem de gönülleri Allah’ın zikrine ısınıp yumuşar…”(Zümer suresi, 23. ayet.) İnsan, estetik duygusuna sahip bir varlık olduğu için Kur’an insanın bu yönüne de hitap eder. Kutsal kitabımızdaki birçok ayette, insanın çevresindeki güzelliklere bakması, bunlar üzerinde düşünmesi istenir. Örneğin bir ayette, “O, gökten su indirendir. İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de kendisine üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşillik, hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, bir kısmı bir kısmına benzeyen, bir kısmı da benzemeyen zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda, inanan bir toplum için ibretler vardır.”(En’âm suresi, 99. ayet.) buyrulur. Kur’an, insanın estetik duygusunu önemsediği için onun dikkatini cennetteki güzelliklere çeker.

Kur’an-ı Kerim, anlatımlarında da estetik ve etkileyici bir üslup kullanır. Kutsal kitabımızda birçok konu, insanlara misallerle anlatılır. Örneğin bir ayette, “Allah’tan başkasını dost edinenin durumu, kendine bir ev edinen örümceğin durumu gibidir. Evlerin en dayanıksızı ise şüphesiz örümcek evidir…”(Ankebût suresi, 41. ayet.) denir. Kur’an-ı Kerim’e göre Allah cemal (güzel) sıfatına sahiptir. Rabb’imiz bütün güzelliklerin kaynağıdır, her şeyi özenle ve en güzel şekilde yaratmıştır. Bu durum bir ayette, “…Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir.”(2) buyrularak belirtilir. Bütün bunlar, Kur’an’ın güzele ve güzelliğe önem verdiğini, estetiği bir değer kabul ettiğini ortaya koymaktadır.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir