Namaz kılarken okuduğumuz sure ve ayetlerin dışında Hz. Muhammed’in (s.a.v.) öğrettiği bazı dualara da namazlarımızda yer veririz. Dua; kulun bütün benliğiyle yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunmasıdır.8
Namaz kelimesinin Arapça karşılığı olan “salât” dua etmek, ibadet etmek, bağışlanma dilemek, yalvarmak9 gibi anlamlara gelir. Tesbih ise; Yüce Allah’ın noksan sıfatlardan münezzeh ve yüce olduğuna inanıp bunu sözleri ve davranışlarıyla belirtmek10 demektir. Namaz içerisinde ve sonrasında yapacağımız en güzel duaları ve tesbihleri de Hz. Peygamber bizlere öğretmiştir. Örneğin bir hadisinde “Sizden biriniz namaz kılarken son oturuşa geldiğinde Allah’a hamd senâ (tahiyyât) ile başlasın. Ardından Peygamber’e salât ve selâm getirsin. Sonra da dilediği şekilde dua etsin.”11 buyurarak dua ve tesbihleri nasıl yapacağımızı bildirmiştir.
Hz. Peygamber’in öğrettiği şekilde bir namaz kılabilmek ve bunun manevi huzurunu yaşayabilmek için namaz içerisinde Peygamberimizin yaptığı duaların anlamlarını bilerek ve telaffuzlarına dikkat ederek okumalıyız. Namaz içerisinde ve sonrasında yapacağımız tesbihleri de Yüce Allah’a yaklaşma fırsatı olarak değerlendirmeliyiz.
Dua ve tesbihlerin okunuşu, namazın tek başına veya cemaatle kılınışına göre bazı farklılıklar gösterir. Tek başına namaz kılarken yaptığımız hareketlerin sırası, dua ve surelerin okunuşu bizim sorumluluğumuzdadır. Bu şekilde namaz kılarken bütün sure ve duaları içimizden okuruz. Cemaatle namaz kılarken ise imama uyarız. Okumamız gereken dua ve tesbihlerde imama göre hareket ederiz. Namaz hareketleri için gereken tekbir ve tesbihleri de imamla birlikte içimizden tekrar ederiz.
8 Osman Cilacı “Dua”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 9, s. 529.
9 M. Kâmil Yaşaroğlu “Namaz”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 32, s. 350.
10 Metin Yurdagür, “Tesbih”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 40, s. 527.
11 Tirmizî, Daavât, 64.
12 bk. MEB Dinî Terimler Sözlüğü, s. 44.
İlk Yorumu Siz Yapın